Cikkek
Sikeres egészségnap
Október 16-án és 17-én egészségnapot tartottunk iskolánk tanulói számára.
Három helyszínen - Dinnyés, Gárdony, Velence - forgószínpad-szerűen történtek az események, mindenhol egy-egy órát töltöttek a gyerekek. Az egyes helyszínek között busszal utaztak.
A tanulókat a programsorozatot megelőzően osztályfőnöki, természetismeret, hon-és népismeret, környezetismertet és kémia órákon tájékoztattuk, és készítettük fel. Rendezvényünket közzétettük továbbá az iskola hirdetőtábláján, honlapján,illetve a projekt honlapján, valamint az iskolarádióban is.
A programsorozat helyszínei az alábbiak szerint alakultak:
1.helyszín: Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület tanösvénye
- Őshonos magyar állatfajok hagyományos tartásának bemutatása szürke marha, rackajuh, méhek.
- A legelők minőségének hatása a hús- és tejtermelésre.
- A hagyományos tejfeldolgozás.
- A tejtermékek élelmiszeriparon kívüli felhasználása.
- A méz egészségvédő szerepe a táplálkozásban.
- A környezetkárosító hatások (rovarirtó szerek, klímaváltozás) hatása a méhcsaládok populációjában.
- A különböző mézfajták hatóanyagai, és azok hatása az emberi szervezetre.
- A méhcsípés elkerülése, kezelése, allergiás tünetek.
- A méhcsípés gyógyító hatása.
A tanösvényen Fenyvesi László kalauzolt bennünket.
2. helyszín: Dobos pékség
Témák:
- Üzemlátogatás, előadás és egészséges termékek kóstolása, - a gyerekek által eddig esetlegesen elutasított egészséges pékáruk megismertetése
- A különböző lisztek élettani hatása. (Tönköly-, teljes kiörlésű-, rozsliszt, búzakorpa)
- A pékárúk készítésénél általánosan felhasználható adalékanyagok (E-anyagok) egészségkárosító hatásai.
- Tényleg egészséges-e, amit egészségesnek hirdetnek? (barna kenyerek, teljes kiörlésű termékek, amelyekben benne maradnak az esetleges gombás fertőzések- fuzárium)
- A Higiéniai előírások betartása a technológia során.
- A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban.
3. Velencei Járóbeteg Szakrendelő előadás, rendelők látogatása
- Az intézmény preventív szerepe a Velencén és a környező településeken élő emberek egészségmegőrzésében.
- A szakrendelő feladata a szűrésekben.
- A betegségek korai felismerésének fontossága.
- A betegségek kialakulásának lehetőségei az életmód változatásával.
- A „fehér köpeny” szindróma kialakulásának elkerülése, az orvosok és ápolók munkájának bemutatása.
- A higiénia fontossága a mindennapokban és a szakrendelőben.
- A tanult elsősegély nyújtási ismeretek felelevenítése, stimulált helyzetben gyakorlásuk.
- Dr. Ferencz Péter - ügyvezető igazgató (Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság).
- Zelei Eszter - élelmiszermérnök (M.Sc)
- Gyorgopulosz Beatrix - dietetikus.
A kétnapos rendezvénysorozaton iskolánk 330 tanulója vett részt.
FOTÓGALÉRIÁK:
.