fele

A projekt 2015.06.24-ig megvalósult.



Cikkek

Sikeres egészségnap

szakrendelo 12Október 16-án és 17-én egészségnapot tartottunk iskolánk tanulói számára.

Három helyszínen - Dinnyés, Gárdony, Velence - forgószínpad-szerűen történtek az események, mindenhol egy-egy órát töltöttek a gyerekek. Az egyes helyszínek között busszal utaztak.

A tanulókat a programsorozatot megelőzően osztályfőnöki, természetismeret, hon-és népismeret, környezetismertet és kémia  órákon tájékoztattuk, és készítettük fel. Rendezvényünket közzétettük továbbá az iskola hirdetőtábláján, honlapján,illetve a projekt honlapján, valamint az iskolarádióban is.

A programsorozat helyszínei az alábbiak szerint alakultak:

1.helyszín: Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület tanösvénye

dinnyes 21-31Témák:

  • Őshonos magyar állatfajok hagyományos tartásának bemutatása szürke marha, rackajuh, méhek.
  • A legelők minőségének hatása a hús- és tejtermelésre.
  • A hagyományos tejfeldolgozás.
  • A tejtermékek élelmiszeriparon kívüli felhasználása.
  • A méz egészségvédő szerepe a táplálkozásban.
  • A környezetkárosító hatások (rovarirtó szerek, klímaváltozás) hatása a méhcsaládok populációjában.
  • A különböző mézfajták hatóanyagai, és azok hatása az emberi szervezetre.
  • A méhcsípés elkerülése, kezelése, allergiás tünetek.
  • A méhcsípés gyógyító hatása.

A tanösvényen Fenyvesi László kalauzolt bennünket.

 

2. helyszín: Dobos pékség   

Témák:

pekseg 37-1

  • Üzemlátogatás, előadás  és egészséges termékek kóstolása, - a gyerekek által eddig esetlegesen elutasított egészséges pékáruk megismertetése
  • A különböző lisztek élettani hatása. (Tönköly-, teljes kiörlésű-, rozsliszt, búzakorpa)
  • A pékárúk készítésénél általánosan felhasználható adalékanyagok (E-anyagok) egészségkárosító hatásai.
  • Tényleg egészséges-e, amit egészségesnek hirdetnek? (barna kenyerek, teljes kiörlésű termékek, amelyekben benne maradnak az esetleges gombás fertőzések- fuzárium)
  • A Higiéniai előírások betartása a technológia során.
  • A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban.

 

 

 

 

3. Velencei Járóbeteg Szakrendelő előadás, rendelők látogatása

 szakrendelo 19Témák:

  • Az intézmény preventív szerepe a Velencén és a környező településeken élő emberek egészségmegőrzésében.
  • A szakrendelő feladata a szűrésekben.
  • A betegségek korai felismerésének fontossága.
  • A betegségek kialakulásának lehetőségei az életmód változatásával.
  • A „fehér köpeny” szindróma kialakulásának elkerülése, az orvosok és ápolók munkájának bemutatása.
  • A higiénia fontossága a mindennapokban és a szakrendelőben.
  • A tanult elsősegély nyújtási ismeretek felelevenítése, stimulált helyzetben gyakorlásuk.

 

 

 

Az egészségnap szakértői voltak:  
  • Dr. Ferencz Péter - ügyvezető igazgató (Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság).
  • Zelei Eszter - élelmiszermérnök (M.Sc)
  • Gyorgopulosz Beatrix - dietetikus.

A kétnapos rendezvénysorozaton iskolánk 330 tanulója vett részt.

 

FOTÓGALÉRIÁK:

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lablec